Ентони Гормли (Изложеност, 2010)

/, Галерија, Блесок бр. 83/Ентони Гормли (Изложеност, 2010)

Ентони Гормли (Изложеност, 2010)

Изложеност, 2010
Мојот концепт како скулптурата функционира во просторот е дека таа е статична точка во светот кој се движи. Целата идеја на ИЗЛОЖЕНОСТ е дека ова дело, создадено во одредено време и вкопано в земја, со тек на време реагира на промените на околината. Една од познатите промени, која се случува, е наголемувањето на нивото на морињата, како последица на глобалното затоплување. За мене е најважно дека во времето на создавањето ова дело е во комуникација со гледачот, оној кој гледа додека ја одминува скулптурата, сместена на врв од насип, и дека гледачот и делото се на исто рамниште. Делото не може да има постамент. Со тек на време, доколку се покаже дека поради кревањето на нивото на морето ќе треба да се крене и нивото на насипот, тоа ќе значи дека делото постепено ќе биде закопувано.
Изложеност, 2010
Изложеност, 2010
Изложеност, 2010
Изложеност, 2010
Изложеност, 2010
Изложеност, 2010
Изложеност, 2010
АвторЕнтони Гормли (Изложеност, 2010)
2018-08-22T12:57:20+00:00 мај 19th, 2012|Categories: Изложба, Галерија, Блесок бр. 83|