Тркалезни форми

Тркалезни форми

Жетва
Македонска свадба
Галичките чардаци
Големите мајстори
Прво писмо
Петто писмо
Харакири
Бајачка
Тркалезни форми


Му ја отсече косата над челото,
му зеде и од веѓите, клепките
и, мижејќи, му го позајми дишењето:
Болко, болештино, грда горештино,
огладни, опадни и онеможи,
побегни ко сланата од сонцето,
ослепи, оглуви и одврзи се
од под јазикот, од под стапалата
и пушти му ја устата да зборува
и пушти му ги нозете да му одат,
врати му ја сенката на телото
и врати ѝ го телото на душата!…

АвторПетре М. Андреевски
2023-06-08T11:47:37+00:00 јуни 6th, 2023|Categories: Поезија, Литература, Блесок бр. 150|