Поезија – Јовица Ивановски

/, Литература, Блесок бр. 148/Поезија – Јовица Ивановски

Поезија – Јовица Ивановски

ЛЕТААТ СЕМКИ ОД ЛУБЕНИЦИ
ДЕН НА ПЛАЖА
ВЕТЕР И МОРЕ
ПОДАРОК-ПОГЛЕД
ЦЕДЕЊЕ


ЦЕДЕЊЕ

Боровите се цедат врз

тастатурата на лаптопот

и врз мојата зелена кола.

Очи во очи со езерото, му велам –

немам јас толку пастрмки изедено

колку што имаш ти луѓе голтнато.

Пешачам покрај брегот и среќавам

осамени рибари аматери.

Го гризат дневието, арчат црви.

Тажни плажи. Езерото исплукало трски.

Не е сезона, но сезоната за елементарна

култура трае преку цела година.

Ѓубриште, крајплажни депонии.

Скришни места за секс во кола.

Кондоми и хартиени шамивчиња

со, сега веќе, неплодна сперма.

Се цеделе кај што ќе стигнат,

нималку различно од

боровите.

АвторЈовица Ивановски
2023-01-09T10:35:55+00:00 декември 30th, 2022|Categories: Поезија, Литература, Блесок бр. 148|