Поезија – Јовица Ивановски

/, Литература, Блесок бр. 148/Поезија – Јовица Ивановски

Поезија – Јовица Ивановски

ЛЕТААТ СЕМКИ ОД ЛУБЕНИЦИ
ДЕН НА ПЛАЖА
ВЕТЕР И МОРЕ
ПОДАРОК-ПОГЛЕД
ЦЕДЕЊЕ


ВЕТЕР И МОРЕ

Ветрот ги затвори чадорите,

ги заклопи лежалките,

му фрли песок в очи на сончањето.

Ветрот ги камшикуваше брановите.

Ги облече разголените тела

и сушилките со пешкирите.

Врза бујни коси во опашки,

ослободи гранки маслинови.

Донесе црни облаци, на сонцето

тешки прекривки (денеска никој

нема да фати боја).

Ветрот ги нишаше чамците сè додека

не им се слоши на набљудувачите.

Соседот во бунгаловот до нас

почна гадно да повраќа.

Го изнесовме на ветер,

малку да го продува.

АвторЈовица Ивановски
2023-01-09T10:35:55+00:00 декември 30th, 2022|Categories: Поезија, Литература, Блесок бр. 148|