Песната и пеперугата

/, Литература, Блесок бр. 140/Песната и пеперугата

Песната и пеперугата

Песната и пеперугата (метаморфоза)
Блиска е ноќта во која ќе отпочинам
Мермер (столб)
Симнување од крстот (фреска)
Влегување во Ерусалим (фреска)
Одиме за рака фатени
Облаци
Килим


Ми ги зголемува зениците
Ми влегува в душа плавно и сочно
А јас, не знам зошто, изустувам:
Судбина.

Мајко моја,
Ти што ги ткаеше своите дамари
Во шарени мигови од тага и живот
Не ја заборави мојата стемнета става
Ни моето колнато јагне.

Кога легнувам врз преѓата
Чувствувам како два небесни зрака
Ме креваат во пределот
На вечното и
Бесконечното.

Нерези, 1984

АвторМихаил Ренџов
2021-11-15T19:03:35+00:00 ноември 1st, 2021|Categories: Поезија, Литература, Блесок бр. 140|