Песната и пеперугата

/, Литература, Блесок бр. 140/Песната и пеперугата

Песната и пеперугата

Песната и пеперугата (метаморфоза)
Блиска е ноќта во која ќе отпочинам
Мермер (столб)
Симнување од крстот (фреска)
Влегување во Ерусалим (фреска)
Одиме за рака фатени
Облаци
Килим


Стоиме: Тој пресветол
Јас темен. Одеднаш:
Водите се отворија
Дверите се затворија.
Од душата тогаш
Пркнаа славеи
И исчезнаа зад ѕидиштата.

Значи: влегов во Ерусалим?

Не, не влегов јас
Од таму ме изнесоа.

Нерези, октомври ’79

АвторМихаил Ренџов
2021-11-15T19:03:35+00:00 ноември 1st, 2021|Categories: Поезија, Литература, Блесок бр. 140|