Коските што доаѓаат доцна

/, Блесок бр. 08, Театар/Филм/Коските што доаѓаат доцна

Коските што доаѓаат доцна

Драма во девет сцени според мотиви од „Палата на сништата“ на Исмаил Кадаре

податоци

Албанска Драма – Скопје

ЛИЦА
МАРК АЛЕМ – Рефет Абази
СЛУЖБЕНИКОТ – Бајруш Мјаку
ЧИНОВНИКОТ I – Мејди Алидеми
ЧИНОВНИКОТ II – Висар Вишка
СТАРИЦАТА I – Теута Ајдини – Јегени
СТАРИЦАТА II – Флора Кадриу
СТАРИЦАТА III – Ајета Реџепи
РАПСОДИ, ЧИНОВНИЦИ – Висар Реџепи, Петрит Незири, Луран Ахмети, Сабедин Селмани, Илбер Муртези

Сцена: Крсте С. Џидров
Костими: Благој Мицевски
Музика: Башким Шеху
Режија: Владимир Милчин

СЦЕНА I (Доаѓање во Палатата)
СЦЕНА II (Толкување на сонот)
СЦЕНА III (Корито– миење на мозокот)
СЦЕНА IV (Тепсијата на срамот)
СЦЕНА V (Собир на сеништа)
СЦЕНА VI (Зомби)
СЦЕНА VII (Предсмртен час)
СЦЕНА VIII (Криза на идентитетот)
СЦЕНА IX (Кога се враќаат коските дома?)

За „Блесок“, превод од албански: Рефет Абази

осврт за претставата

АвторТеки Дервиши
2018-08-21T17:22:11+00:00 април 1st, 1999|Categories: Текст, Блесок бр. 08, Театар/Филм|