Критика

//Критика
3 01, 2018

„Каналот Мусолини“ на Антонио Пенаки – ведар поглед на мрачните периоди кои ги има во историјата на секој народ

2018-09-25T12:55:12+00:00 јануари 3rd, 2018|Categories: Литература, Критика, Блесок бр. 117|

Секој период има роман кој ја раскажува неговата приказна, секоја држава има своја историја која ја утврдува и фиксира нејзината [...]

21 10, 2017

„Oтсуството на јазикот е причината за мојата вечна несоница“: Повикани сме да го воскреснеме зборот

2018-10-30T11:15:37+00:00 октомври 21st, 2017|Categories: Литература, Критика, Блесок бр. 116|

јули, 2017 година Книгата на Огнен Чемерски Триста ветрила! Или за преведувањето и за пребродувањето (Блесок, 2015), во која тој [...]

22 03, 2017

Ловец сум на моменти, што ретко кога успевам да ги уловам

2018-08-21T17:20:36+00:00 март 22nd, 2017|Categories: Литература, Критика, Блесок бр. 112|

Најмладиот педесетгодишник во македонската поезија намерно оди разбушавен Критиката често, во неможност (или несакање) подетално да се позанимава со одредени [...]

31 05, 2016

ПЛУРАЛНОСТА НА ПЕРСПЕКТИВИТЕ НА ПОЕТСКИОТ СВЕТ НА ЛИДИЈА ДИМКОВСКА

2018-12-17T12:54:05+00:00 мај 31st, 2016|Categories: Литература, Критика, Блесок бр. 107|

(Кон поетската збирка „Црно на бело“ од Лидија Димковска, издание на Или-Или, Скопје, 2016) Поезијата на Лидија Димковска секогаш ја [...]