Есеи

21 10, 2017

Зошто се гради поетска слика или за опредметувањето на песните Црвената количка од Вилијам Карлос Вилијамс и Анегдота за теглата од Валас Стивенс

2018-10-30T11:17:36+00:00 октомври 21st, 2017|Categories: Есеи, Литература, Блесок бр. 116|

Една од најпознатите песни на Вилијамс е кусата Црвената количка („The Red Wheelbarrow“) каде преку начинот на градење на поетската [...]

22 03, 2017

Компаративна книжевност, светска книжевност и етичка книжевна критика. Книжевната „инфра-другост“

2018-12-13T11:24:21+00:00 март 22nd, 2017|Categories: Есеи, Литература, Блесок бр. 112|

Превод од англиски: Искра Анѓелова Уште од својата појава и широката употреба низ светската заедница на научниците во општествените науки, [...]