Есеи

22 12, 2020

Кон „Снегулки“, Калија Пападаки: Мama mia bruta anche bella America

2020-12-23T17:43:09+00:00 декември 22nd, 2020|Categories: Есеи, Литература, Блесок изданија, Блесок бр. 133 - 135|

(превод на македонски Емилија Мајсторова-Стојановска; Три, 2019)   Романот Снегулки од грчката прозаистка и сценаристка Калија Пападаки (1978), еден од [...]

22 12, 2020

„Цена на живеењето“, Арундати Рој

2020-12-23T17:43:18+00:00 декември 22nd, 2020|Categories: Есеи, Литература, Блесок бр. 133 - 135|

Славата е чудно нешто. Покрај моето семејство, пријателите и, секако, неколкумина стари непријатели (каков би бил животот без непријатели), повеќето [...]

5 08, 2020

Кон романот „Во сенката на злосторот“ од Хелена Хеншен (превод: Ивица Челиковиќ. Антолог, 2019)

2020-08-14T21:20:18+00:00 август 5th, 2020|Categories: Есеи, Литература, Блесок бр. 130 - 132|Tags: , |

Во сенката на злосторот (I skuggan av ett brott), роман на шведската писателка Хелена Хеншен (Helena Henshen) излегува во превод [...]

5 08, 2020

Што останува кога скоро сè што ни е познато ќе исчезне?

2020-08-14T21:20:46+00:00 август 5th, 2020|Categories: Есеи, Литература, Блесок изданија, Блесок бр. 130 - 132|

За The Road (Патот) на Кормак Мекарти Највпечатливиот аспект на постапокалиптичниот роман The Road (Патот) (2006) на Кормак Мекарти не [...]

30 03, 2019

ПЕТ ПРОШЕТКИ НИЗ ПОЕТСКАТА ШУМА НА ЗОРАН АНЧЕВСКИ

2019-04-16T10:36:24+00:00 март 30th, 2019|Categories: Есеи, Литература, Блесок бр. 124|Tags: , , |

(Зоран Анчевски, Небесна пантомина. Скопје, Темплум, 2018) (извадок од подолг текст)   1. Прошетка прва: именување Небесна пантомима. Интригантен наслов. [...]