Литература

/Литература
22 12, 2020

Кон „Снегулки“, Калија Пападаки: Мama mia bruta anche bella America

2020-12-23T17:43:09+00:00 декември 22nd, 2020|Categories: Есеи, Литература, Блесок изданија, Блесок бр. 133 - 135|

(превод на македонски Емилија Мајсторова-Стојановска; Три, 2019)   Романот Снегулки од грчката прозаистка и сценаристка Калија Пападаки (1978), еден од [...]

22 12, 2020

„Цена на живеењето“, Арундати Рој

2020-12-23T17:43:18+00:00 декември 22nd, 2020|Categories: Есеи, Литература, Блесок бр. 133 - 135|

Славата е чудно нешто. Покрај моето семејство, пријателите и, секако, неколкумина стари непријатели (каков би бил животот без непријатели), повеќето [...]

22 12, 2020

„Немаме време за минатото: Молчи со отворена уста“, Снежана Младеновска Анѓелков (Или-или, 2019)

2020-12-23T17:43:24+00:00 декември 22nd, 2020|Categories: Литература, Критика, Блесок бр. 133 - 135|

Осум години по своето дебитантско книжевно дело Единаесет жени, за кое ја доби наградата „Роман на годината“ во 2011 година, [...]