Славица Јанешлиева

/Славица Јанешлиева
Славица Јанешлиева 2018-08-21T17:17:55+00:00

Project Description

Славица Јанешлиева

Родена во Скопје, 1973 година.
1996
– Дипломирала на Факултетот за ликовни уметности во Скопје, отсек графика, во класата на проф. Зоран Јакимовски.
1998 –
Магистрирала на Факултетот за ликовни уметности во Скопје, отсек графика, под менторство на проф. Димитар Малиданов.
Член на ДЛУМ од 1996 година.
Живее и работи во Скопје, од 2001 како Самостоен уметник Т.П. со бенефиции од Министерство за Култура на Република Македонија.

Самостојни изложби:

2005
Ретроспектива– Приказни, Галерија МС, Њујорк
2004
Наративи и симболи, Национална галерија – Скопје, простор 2 – Чифте амам, Скопје; – Уметничка галерија, Струмица; – Галерија Свон, Гевгелија
2002
Крик, Музеј на современа уметност, Скопје
2001
Сеќавање на еден идеалист, Галерија „степен“, Културна локација „Место“, Скопје
Раскажување приказни, CIX Галерија, Скопје
Раскажување приказни и видео перформансот Сите мои велосипеди, Галерија „Open“, Братислава
2000
Раскажување приказни, Капела на Kunstlerhaus Boswil, Босвил, Швајцарија
1999
Небомантија, CIX Галерија, Скопје
1998
– Графичка инсталација Писма, Отворено графичко студио, при Музеј на град Скопје, Скопје
1997
Графики – со проектот Трло, Галерија при МКЦ, Скопје
1996
Изложба на графики, Уметничка галерија, Битола

Групни изложби:

2005
Глобална фузија, урбана изложба, Виена; Мелбурн
– Македонска современа уметност, Галерија “МС”, Њујорк
Интернационално триенале на минијатура, Универзитет Tama Art, Токио
Уметноста денес, Музеј на современата уметност во соработка со Британска амбасада, Скопје
Зборувај!, галерија Myymala2, Хелсинки
Туѓо тело, Музеј на град Скопје, Скопје
2004
Космополис 1 микрокосмос – макрокосмос, Музеј на современа уметност, Солун
Повторно поврзување; Перцепции, Национална галерија, Софија; Национална галерија, Скопје
Графики од македонски автори, Линколн центар, Њујорк; Галерија „Осборн и Ветсон“, Салзбери, Северна Каролина, САД
Мултипликација на македонски начин, Отворено графичко студио, Скопје
Графики од Балканот 2004 – Инернационално графичко триенале во Фалун, Музеј Даларнас, Фалун, Шведска
12– та Интернационална изложба на мал формат, Културен центар на Вироинвал, Вироинвал, Белгија
4– то Интернационално графичко биеннале, Национална галерија, Софија, Бугарија
2003
Дијалози– македонската уметност денес, Унеско, Париз; Министерство на култура, Рим; (2004) Музеј и галерија, Подгорица
6– то Светско триенале на графики мал формат, Association Mouvement Art Contemporain, Шамалје, Франција
Ние сме времето – Второ биенале на современа визуелна уметност од жени уметници од Балканот, Национална галерија, Софија
Балкански фестивал за видео и дигитална уметност, Нови Сад
7– мо Интернационално биенале на цртеж и графика – Мајстори на графиката, Музеј на уметностите, Гиор, Унгарија
Концептуалниот дискурс во Македонија, Музеј на современата уметност, Скопје
IV Интернационално графичко триенале, Уметничка галерија, Битола
Интернационален фестивал на графика, Музеј на уметностите, Клуј– Напока, Романија
Второ Меѓународно биенале на минијатурна графика, Галерија Арабати Баба, Тетово
2002
Телото мисли, Отворено графичко студио, Скопје
22– ор Меморијал Надежда Петровиќ, Уметничка галерија Надежда Петровиќ, Чачак, Србија
Bound/less Boarders, Гете Институт, Белград (патувачка изложба во Скопје, Софија, Букурешт, Сараево, Касел – Германија)
Кој сум јас?, Културен центар, Белград; Скопско лето, Музеј на град Скопје, Скопје
Врски – 2002, Graphica Creativa, 10– то Интернационално графичко триенале, Музеј на градот Јуваскула, Јуваскула, Финска
Мали графички форми, Градска галерија, Лоџ, Полска
2001
Лаф муабет, Музеј на современа уметност, Скопје
Совршен избор, изложба на public art проекти, Градски трговски центар, Скопје
Избор 1998– 2000, Уметничка галерија, Струмица, Македонија
– 5– то Интернационално графичко биенале – сува игла, Градска галерија, Ужице, Србија
5 Современи македонски графичари, Галерија Cvadrato di Omega, Рим
2000
Artist(s) in Residence (учество во проектот на Лучезар Бојаџиев), L’autre moitie de l’Europe, 2 дел: Social reality, Existence, Politics, Jeu de Paume, Париз
Комуникација. Искуство на интеракцијата., Бизнис центар, Алмати, Казахстан
Графички експеримент 2, Отворено графичко студио, Скопје
6– то Интернационално биенале на минијатури, Модерна галерија, Културен центар, Горњи Милановац, Србија
1– рв Cheju Меѓународен Арт фестивал на графика, Галерија на Cheju студентскиот културен центар и Sogwipo Kidang галерија, Сеул, Кореа
Големото чистење, Излог галерија, Истанбул
1999
MATRIX, Trieste Contemporanea, Трст, Италија
Првото Peep– show во градов, CIX Галерија, Скопје
4та Изложба на Интернационалното Триенале на Графики, Музеј Ино– чо, Коши– ши, Јапонија
12– та Германска меѓународна изложба на графика¬, Сала на градот, Фрехен, Германија
25 Македонски уметници, Интернационално уметнич¬ко студио, Ваљево, Србија
2ра Меѓународна изложба на EX– LIBRIS, Универзитетска библиотека, Ријека, Хрватска
Интернационално графичко биенале – Варна’99, Галерија на градот, Варна, Бугарија
Меѓународен салон на минијатурна графика, Музеј Флореан, Карбунар, Романија
1998
Изложба на македонски уметници од помладата генерација, Галерија при домот на младината, Белград
5– то Биенале на графика Белград ’98 – меѓународна изложба, Уметнички павиљон Цвијета Зузориќ, Белград
Меѓународна изложба на мали графики, Галерија на градот, Белфаст, Северна Ирска
Второ меѓународно биенале на мал формат графика, цртеж, ex– libris и сликарство на харитија, Рациборз, Полска
Меѓународна изложба на минијатурна графика MIG– ’98, Сала Мунцинил, Барцелона
1997
ГРАФИЧКИ ЕКСПЕРИМЕНТ, Отворено графичко студио, Скопје
12– то Интернационално Графичко Триенале, Галерија на префек¬тура, Канагава, Јапонија
СИАБ ’97, Музеј на Град Скопје, Скопје
Меѓународно биенале на графики со мал формат, Галерија „Сунце“, Лесковац, Србија
– „4th Block“, Меѓународно триенале на графика и плакат, Харков, Украина

Награди и пофалници:
2004 – Откупна награда од НУБ, 35– та графичка изложба на ДЛУМ, НУБ, Скопје
2003 – Награда Атанас Мучев, Избор 2002, Уметничка галерија, Струмица
Награда Денес, Изложба на номинирани автори, Музеј на современата уметност, Центар за современи уметности и Фондација за граѓанско општество – Њујорк, Скопје
2001 – Прва награда, 1– во Интернационално триенале на мала графика, Тетово
Grand Prix, 5– то Биенале на младите уметници, Музеј на современата уметност, Скопје
2000 – Специјална награда за дело на млад македонски уметник, 3– то Интернационално графичко триенале, Битола
Откупна награда од фондацијата Ратко Несторовски – Кинес, Ревијална изложба на ДЛУМ, Музеј на град Скопје, Скопје
1998 – Откупна награда од НУБ, 28 графичка изложба на ДЛУМ, НУБ, Скопје
1997 – II награда, SIAB’ 97, Скопје
– Награда од Универзитетот “Св. Кирил и Методиј” за најдобар студент во генерација.
1995 – пофалница, SIAB’ 95, Скопје

Откупени дела за колекции:
– Скопје, Национална галерија
– Јуваскула, Финска, Музеј на градот Јуваскула
– Вашингтон, САД, Светска Банка

Резиденции:

2003 – Њујорк, САД, International House – Columbia University Campus, грант од Центар за современи уметност, Скопје и Фондација Цивилно општество, Њујорк
2000 – Париз, Франција, Jeu de Paume, проект на Лучезар Бојаџиев (Pro Helvetia и APEX грантови)
– Босвил, Швајцарија, Artists’ House Fondation (стипендија од Pro Helvetia)

Related Articles