Милан Дамјаноски

//Милан Дамјаноски
Милан Дамјаноски 2018-09-20T18:15:05+00:00

Project Description

Милан Дамјаноски е роден на 23 август, 1977 година во Скопје. Вработен е на Катедрата за англиски јазик и книжевност на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“, каде е доцент по англиска книжевност и конференциско толкување. Во 2015 година ја брани докторска дисертација „Гласот и идентитетот во книжевните дела на Роберт Браунинг, Блаже Конески, Џејмс Џојс и Славко Јаневски“ и се здобива со титулата доктор по филолошки науки.

За време на студиите, како и по завршување на истите професионално се занимава со преведување и толкување од англиски јазик. Има преведено еден роман, неколку збирки поезија и раскази на англиски и македонски јазик од автори како што се Блаже Миневски, Владимир Мартиновски и Светлана Христова – Јоциќ. Член е на уредувачкиот одбор на меѓународното списание „Блесок“.

Related Articles