Антони Мазневски

/Антони Мазневски
Антони Мазневски 2018-08-21T17:18:10+00:00

Project Description

Антони Мазневски, роден во Скопје, 1963. Дипломирал на Факултетот за ликовна уметност во Скопје, 1991 година. Во 1995 имал студиски престој на Меѓународната летна Академија во Салцбург (Австрија), а во 1997 во Њујорк, посетувајќи ја програмата ArtsLink. Од 2003 година предава сликарство и цртеж на Факултетот за ликовна уметност во Скопје. Живее и работи во Скопје.

Самостојни изложби:

2008 – Скопје, Мала станица, НГМ
2006 – Скопје, Мала галерија
2005 – Венеција, Венецијанско биенале, „Бродот на Моцарт“
2004 – Скопје, Музеј на современата уметност
2003 – Париз, Галерија на Е.М. Сандоз и М. Давид-Вејл
2002 – Скопје, Музеј на град Скопје
1999 – Скопје, CIX галерија
1998 – Скопје, CIX галерија
1997 – Скопје, Младински културен центар
1996 – Скопје, Музеј на современата уметност
1992 – Скопје, Културно информативен центар

Селектирани групни изложби:

2007 – Итака (Грција), Меѓународна сликарска изложба
2004 – Белград (Србија), Октобарски салон, УЛУС
2003 – Виена (Австрија), Колекција на Самлунг Есл, „Крв и мед“
– Венеција (Италија), Венецијанско биенале
– Касел (Германија), Фридерицианум Музеј
– Њујорк (САД), Уметнички простор
2002 – Скопје, Музеј на современата уметност
– Белград (Југославија), “Bound/less borders”
– Охрид, Музејот на Робевци
– Висбаден (Германија), „40 години ФЛУКСУС“
2000 – Лоѓ (Полска), „Конструкција во процес“
– Ријека (Хрватска), 15 меѓународна изложба на цртеж
– Токио (Јапонија), “Japan Foundation Forum”
1999 – Нирнберг (Германија), „Кафен шеќер“, Кунстхаус
1998/1999 – Вајмар (Германија), Меѓународен уметнички проект “Letter Box Weimar”
1997 – Њујорк, Отворено студио, „Програма Меѓународно студио“
1996 – Минхен (Германија), Bayerishe Landesbank Gallery
– Белград (Југославија), Павиљон Вељковиќ, „Радијации – рецентна македонска уметност“
– Скопје, Музеј на современата уметност, „Радијации“
– Скопје, „11 11 портрети“, 3-та годишна изложба на ЅССА, Уметнички град
1995/96 – Скопје, 9 1/2 Нова македонска уметност, Музеј на современата уметност
1994/95 – Скопје, “Image Box”, Прва годишна изложба на Сорос центарот за современа уметност
1991 – Ријека (Хрватска), 16-то југословенско биенале на млади, Модерна галерија

Related Articles