Љубовта умира и други песни

/, Блесок бр. 75/Љубовта умира и други песни

Љубовта умира и други песни

Љубовта умира…
Кога би можел…
Мала тревка во полето…
Премногу сме поминале
Обично лудило
Комшија
Бевме, а сега не сме
Старозаветна жена
Недоречен

Да не беше ти во мојот живот
и јас не би бил јас
она што сум сега
да не бев со тебе
сето ова време
и ти би била поинаква

Така, колку и да сакаме
било да се видиме
или ненавидиме
ние сме делови од другиот
и јас од тебе и ти од мене
и никој не нè прашува

Животот е сепак убав, возбудлив
а ние, вакви-какви сме
во овие тешки тела
кои јадат, пијат, пушат,
зборуваат, одат, спијат,
стареат и умираат
без моќ јасно да чувствуваме
нам ќе ни остане само
понекогаш да се чудиме
зошто некое куче, без видлива причина,
доаѓа да го погалиме
или зошто некоја проста песна (токму таа),
нè трогнува до плачење

2018-08-21T17:21:00+00:00 декември 21st, 2010|Categories: Поезија, Блесок бр. 75|