Љубовта умира и други песни

/, Блесок бр. 75/Љубовта умира и други песни

Љубовта умира и други песни

Љубовта умира…
Кога би можел…
Мала тревка во полето…
Премногу сме поминале
Обично лудило
Комшија
Бевме, а сега не сме
Старозаветна жена
Недоречен

Овде, на Балканот
соседот е како роднина
па и повеќе од тоа
во зависност од приликата

Од него на заем се зема
шолја зејтин, шеќер
некој компир, два кромида
ако дошле гости – шише ракија
клуч за водовод, фазомер
столици за слава, маса
и така натака…

Ако ти умре домашен
тој го носи ковчегот
ако ти се роди дете
соседот прв честита
одиш ли на одмор,
ти ги полева цвеќињата
а ако ја имаш,
ти ја храни и мачката

Овде, на Балканот
каде соседот е како рода
викаат – не чинело
може поарно е Кенада

2018-08-21T17:21:00+00:00 декември 21st, 2010|Categories: Поезија, Блесок бр. 75|