Љубовта умира и други песни

/, Блесок бр. 75/Љубовта умира и други песни

Љубовта умира и други песни

Љубовта умира…
Кога би можел…
Мала тревка во полето…
Премногу сме поминале
Обично лудило
Комшија
Бевме, а сега не сме
Старозаветна жена
Недоречен

Сè што ми требаше е твоето присуство
и дишење и зборување и сон, и толку
и зошто ни беше сето она стискање и бакнување,
и допири со телата и рацете,
само за да нè освести дека и ти и јас
сме биле со други многупати,
и дека ти при спиење не ги виткаш нозете
како мојата стара љубов
или јас не испуштам гласови како твојот некогашен маж
и дека освен детски,
ние инаку и не можеме да се сакаме,
зашто премногу сме поминале
иако не сме сакале

2018-08-21T17:21:00+00:00 декември 21st, 2010|Categories: Поезија, Блесок бр. 75|