Љубовта умира и други песни

/, Блесок бр. 75/Љубовта умира и други песни

Љубовта умира и други песни

Љубовта умира…
Кога би можел…
Мала тревка во полето…
Премногу сме поминале
Обично лудило
Комшија
Бевме, а сега не сме
Старозаветна жена
Недоречен

Вреди ли мојот живот повеќе
од оној на кучето во дворот
што си ја лиже ногата?
Или од животот на сливата
која зиме чмае, а напролет разлистува?

И како им е на растенијата
кога по лисјата им врне дожд,
нели се радуваат?

Смислата наша и нивна е испреплетена
и секој од нас, конечно
е како мала тревка во полето
која не може
заради своето место и големина
да ја согледа целата лeдина

2018-08-21T17:21:00+00:00 декември 21st, 2010|Categories: Поезија, Блесок бр. 75|