Темен коњ лежи над планината

/, Блесок бр. 08/Темен коњ лежи над планината

Темен коњ лежи над планината

Ги проверувам последните ракописи
Полноќ. Мртва точка
Мртвачница во неа
Ноќта е црна Liebe Marija
Темен коњ лежи над планините
Тоа што го имаме во нас
Тежина
Неподвижни работи

Сребреното оружје на ѕидот
со троа време улаво што
молчи мртвиот здив врамен
во старата слика од некој си
прадедо со златен синџир

на џамеданот и уште
дрвениот кревет студениот одѕив
во темницата – натаму
сковченото лице на старицата
намуртената месечина во ведрото

и уште

сфингите пирамидите небото
издупчено над лажните замоци
глувото блескотење во сонот начинот
на гледање во каменот смраченото

видело во прозорецот што
се врти Што се в-р-т-и
под аркадата.

АвторСлаве Ѓорѓо Димоски
2018-08-21T17:22:10+00:00 април 1st, 1999|Categories: Поезија, Блесок бр. 08|