Темен коњ лежи над планината

/, Блесок бр. 08/Темен коњ лежи над планината

Темен коњ лежи над планината

Ги проверувам последните ракописи
Полноќ. Мртва точка
Мртвачница во неа
Ноќта е црна Liebe Marija
Темен коњ лежи над планините
Тоа што го имаме во нас
Тежина
Неподвижни работи

Полноќ. Мртва точка.
Студен звук.

Подмолен одѕив. Сиот празен
И таинствен миг. Густо
Тесто. Смири се!

Задржи го тој краток здив
Што те штити додека
просторот се празни.

Но?!
Дали беше Ти
Пред тој збив
Или пак, по него
Ќе бидеш Ти!

Мртва точка. Густо тесто.

АвторСлаве Ѓорѓо Димоски
2018-08-21T17:22:10+00:00 април 1st, 1999|Categories: Поезија, Блесок бр. 08|