Потпрен на својата сенка

/, Блесок бр. 60/Потпрен на својата сенка

Потпрен на својата сенка

* * * (Ене го долу, меѓу два брега)
Проповедникот
О, Кавафис
Tohu va bohu 2
Две тишини
* * * (Уште малку и ќе си се вратам дома)
Ништо и – никого
Секој саме
Кога си далеку
* * * (Во пределот меѓу два збора)
Си легна со зборот

на Матеја Матевски

Од ноќва натаму ќе расте денот,
а потоа и пролетта ќе ја подготвува тревата,
густа и зелена, за некого.
И еден бел коњ ќе вишти некаде во залезот
и ќе чека некого
за да отпатува неповратно таму
кај што престануваат сите значења
и на прелагите за некаква света должност
кон татковината и безброј други баналности

О, Кавафис,
од денес натаму ќе нараснува денот,
а потоа и пролетта ќе ја подготвува тревата,
густа и зелена, за некого. Таму некаде
ќе си легнеме сами,
зашто ние на животот му подаривме
само нешто свое,
а на смртта – сè…

2018-08-21T17:21:10+00:00 јули 3rd, 2008|Categories: Поезија, Блесок бр. 60|