од „Господин Денес“

/, Блесок бр. 51/од „Господин Денес“

од „Господин Денес“

Пустинска
Доволно криење
Евангелие по Плотин
Компаративна
Кантата според Плотин
На себе преземена скромност
Манифест на љубовта
Нема тишина
Бакнежот на Плотин
Гавран
Орлите на Хелдерлин
Пламенот на духот
Оганвода
Космополитска ода
Наутичка
Радиска
Птица
Весел тепих
Новинарска конференција
Сенка
Понеделничка увертира
Преводот на славниот преведувач
Господин Денес, лекар од Осетија
И последната
Детски коцки
Сласна белина на пченката

Да го славиме мојот дух!
На Св. Ожболт со зашилено моливче
во бележникот врз колената напиша господинот Денес.
Длабоко во човекот постои џиновска бездна
од небиднина и магдонос.
Твојот поглед е зеленосин
и Братислава е зеленосина.
Го отворив шишето
и се разлеа ведрината на мокрото момче под дождот.

2018-08-21T17:21:21+00:00 ноември 27th, 2006|Categories: Поезија, Блесок бр. 51|