од „Господин Денес“

/, Блесок бр. 51/од „Господин Денес“

од „Господин Денес“

Пустинска
Доволно криење
Евангелие по Плотин
Компаративна
Кантата според Плотин
На себе преземена скромност
Манифест на љубовта
Нема тишина
Бакнежот на Плотин
Гавран
Орлите на Хелдерлин
Пламенот на духот
Оганвода
Космополитска ода
Наутичка
Радиска
Птица
Весел тепих
Новинарска конференција
Сенка
Понеделничка увертира
Преводот на славниот преведувач
Господин Денес, лекар од Осетија
И последната
Детски коцки
Сласна белина на пченката

Господинот Денес, тоа патетично суштество знаеше:
денес вие јадете од мојата душа
и од моето срце што лае.
Пламенот на мојот дух е висок и дарежлив.
Мојот гениј е светлина во срцето на семирот,
но мојот удел во тоа е придонес на гадинка.
Ништо сум, а светлината е сè.
Зелениот живот на билките го допира
последното катче на радоста стишена,
тоа е малечок дар што го давам.
Почивам во мир во најголемата длабочина на отсутноста на тишината.

Братислава, 15.10.99

2018-08-21T17:21:21+00:00 ноември 27th, 2006|Categories: Поезија, Блесок бр. 51|