од „Господин Денес“

/, Блесок бр. 51/од „Господин Денес“

од „Господин Денес“

Пустинска
Доволно криење
Евангелие по Плотин
Компаративна
Кантата според Плотин
На себе преземена скромност
Манифест на љубовта
Нема тишина
Бакнежот на Плотин
Гавран
Орлите на Хелдерлин
Пламенот на духот
Оганвода
Космополитска ода
Наутичка
Радиска
Птица
Весел тепих
Новинарска конференција
Сенка
Понеделничка увертира
Преводот на славниот преведувач
Господин Денес, лекар од Осетија
И последната
Детски коцки
Сласна белина на пченката

Господинот Денес на ливче хартија го начкрта ова:
сè што сум направил не е ништо
(во споредба со моето незнаење,
или со сè што не сум направил.)
Семирот е голем, но мојата тежина
врз тротоарот мокар од дожд
е речиси нештожна.
Ја љубев поезијата, но тоа не ги спречи
ни смртта на моите најмили ни мојата.
Подалеку никогаш нема да стигнам .

2018-08-21T17:21:21+00:00 ноември 27th, 2006|Categories: Поезија, Блесок бр. 51|