од „Господин Денес“

/, Блесок бр. 51/од „Господин Денес“

од „Господин Денес“

Пустинска
Доволно криење
Евангелие по Плотин
Компаративна
Кантата според Плотин
На себе преземена скромност
Манифест на љубовта
Нема тишина
Бакнежот на Плотин
Гавран
Орлите на Хелдерлин
Пламенот на духот
Оганвода
Космополитска ода
Наутичка
Радиска
Птица
Весел тепих
Новинарска конференција
Сенка
Понеделничка увертира
Преводот на славниот преведувач
Господин Денес, лекар од Осетија
И последната
Детски коцки
Сласна белина на пченката

Господин Денес, конзервативен маж.
Некогаш крал на рокот во опозиција и на диско клубовите,
но никогаш еден од нив.
Најдобар танцувач, но секогаш странец,
сега во подземјето на Братислава
како по навика голем муабетчија
но, не и еден од нив,
пред сè странец на својата планета,
гостин во куќата на постоењето,
човек кој на себе ја презема слободата
и чекори во туѓинството на својата задоволна самотија.
Секако дека моќта е и подлабоко.
Кај што пропаѓа скромноста што нараснува.

2018-08-21T17:21:21+00:00 ноември 27th, 2006|Categories: Поезија, Блесок бр. 51|