од „Господин Денес“

/, Блесок бр. 51/од „Господин Денес“

од „Господин Денес“

Пустинска
Доволно криење
Евангелие по Плотин
Компаративна
Кантата според Плотин
На себе преземена скромност
Манифест на љубовта
Нема тишина
Бакнежот на Плотин
Гавран
Орлите на Хелдерлин
Пламенот на духот
Оганвода
Космополитска ода
Наутичка
Радиска
Птица
Весел тепих
Новинарска конференција
Сенка
Понеделничка увертира
Преводот на славниот преведувач
Господин Денес, лекар од Осетија
И последната
Детски коцки
Сласна белина на пченката

Во тишината на празната соба
почувствував како во мене врие
машка сила и ја пружа устата
жедна во глувиот воздух.

Господинот Денес и понатаму размислуваше
се губеше во нејасни мисли
и пак налетуваше на тенка трага од чад,
расклопен на парчиња живот
и на прачиња на претенок шум
кои несредено се беа испомешале меѓу себе
како детски коцки.

2018-08-21T17:21:21+00:00 ноември 27th, 2006|Categories: Поезија, Блесок бр. 51|