од „Господин Денес“

/, Блесок бр. 51/од „Господин Денес“

од „Господин Денес“

Пустинска
Доволно криење
Евангелие по Плотин
Компаративна
Кантата според Плотин
На себе преземена скромност
Манифест на љубовта
Нема тишина
Бакнежот на Плотин
Гавран
Орлите на Хелдерлин
Пламенот на духот
Оганвода
Космополитска ода
Наутичка
Радиска
Птица
Весел тепих
Новинарска конференција
Сенка
Понеделничка увертира
Преводот на славниот преведувач
Господин Денес, лекар од Осетија
И последната
Детски коцки
Сласна белина на пченката

Пред да пропадне во ноќта
мојата душа и моето тело
во крематориумот стануваат чад,
морам уште многу да научам,
си промрморе во брада господинот Денес.
На пример да ми биде сеедно
ако не сум значен
и дека ненадејниот здив на ветрот
што дувнува во лицето
и ја бушави косата
е сè што му е на човекот трајно потребно
за добро расположение.
И дека сè друго е сенка
што го кочи летот на душата.

2018-08-21T17:21:21+00:00 ноември 27th, 2006|Categories: Поезија, Блесок бр. 51|