од „Господин Денес“

/, Блесок бр. 51/од „Господин Денес“

од „Господин Денес“

Пустинска
Доволно криење
Евангелие по Плотин
Компаративна
Кантата според Плотин
На себе преземена скромност
Манифест на љубовта
Нема тишина
Бакнежот на Плотин
Гавран
Орлите на Хелдерлин
Пламенот на духот
Оганвода
Космополитска ода
Наутичка
Радиска
Птица
Весел тепих
Новинарска конференција
Сенка
Понеделничка увертира
Преводот на славниот преведувач
Господин Денес, лекар од Осетија
И последната
Детски коцки
Сласна белина на пченката

Господинот Денес се најде на новинарска конференција.
Претставија избрани песни од двајца големи
и еден не толку голем светски поет
(го претстави некој
кој пред кратко време зборуваше со омаловажување за него,
а сега го фалеше на сите страни
на прекршен грчки – да речеме дека беше грчки).
Значи вака завршува сè, си помисли.
Тоа е смислата на поезијата. Да се биде претставен
во книжарничка во мало гратче.
Во сив есенски ден
чекајќи го кафето
што ќе го послужат
по завршената говоранција.

2018-08-21T17:21:21+00:00 ноември 27th, 2006|Categories: Поезија, Блесок бр. 51|