од „Господин Денес“

/, Блесок бр. 51/од „Господин Денес“

од „Господин Денес“

Пустинска
Доволно криење
Евангелие по Плотин
Компаративна
Кантата според Плотин
На себе преземена скромност
Манифест на љубовта
Нема тишина
Бакнежот на Плотин
Гавран
Орлите на Хелдерлин
Пламенот на духот
Оганвода
Космополитска ода
Наутичка
Радиска
Птица
Весел тепих
Новинарска конференција
Сенка
Понеделничка увертира
Преводот на славниот преведувач
Господин Денес, лекар од Осетија
И последната
Детски коцки
Сласна белина на пченката

Господинот Денес на патувањето ги гледа облаците.
Додека литературата ја јадат мравки
тој се извива кон небото
зашто во него оживеало нешто човечко.
Врз коските птичји му виси
разранета кожа.
Меѓу ребрата се извива провевот
и од левото уво му никнува кајсиев лилјан.
Чудна птица тркачка, би рекол некој.
И би бил во право.
Господинот Денес е чудна птица.

2018-08-21T17:21:21+00:00 ноември 27th, 2006|Categories: Поезија, Блесок бр. 51|