од „Господин Денес“

/, Блесок бр. 51/од „Господин Денес“

од „Господин Денес“

Пустинска
Доволно криење
Евангелие по Плотин
Компаративна
Кантата според Плотин
На себе преземена скромност
Манифест на љубовта
Нема тишина
Бакнежот на Плотин
Гавран
Орлите на Хелдерлин
Пламенот на духот
Оганвода
Космополитска ода
Наутичка
Радиска
Птица
Весел тепих
Новинарска конференција
Сенка
Понеделничка увертира
Преводот на славниот преведувач
Господин Денес, лекар од Осетија
И последната
Детски коцки
Сласна белина на пченката

Го сакам штракањето на среброто
од внатрешната страна на коската.
Индијанецот си ги засенува очите
и го мери царството на розовиот песок
со поглед што нема крај.
Нешто потонало во него
и ја згаснало светлината на музиката.
Сега му пее на небото таговни балади.
Господинот Денес го протресе лулето
борејќи се со брановите
на пламениот дух,
и тоа е вранец
што ќе го вежбаме и понатаму.

2018-08-21T17:21:21+00:00 ноември 27th, 2006|Categories: Поезија, Блесок бр. 51|