од „Господин Денес“

/, Блесок бр. 51/од „Господин Денес“

од „Господин Денес“

Пустинска
Доволно криење
Евангелие по Плотин
Компаративна
Кантата според Плотин
На себе преземена скромност
Манифест на љубовта
Нема тишина
Бакнежот на Плотин
Гавран
Орлите на Хелдерлин
Пламенот на духот
Оганвода
Космополитска ода
Наутичка
Радиска
Птица
Весел тепих
Новинарска конференција
Сенка
Понеделничка увертира
Преводот на славниот преведувач
Господин Денес, лекар од Осетија
И последната
Детски коцки
Сласна белина на пченката

Огнена земја во устата.
Ти ја истргнав раката
и ја турнав во луната.
Што сакаш?
Навистина, што сакам?
Копривите и другото невредно зеленило
раснеа таму
што зафатив од темнозеленото железо
и се послужив со денешната порција ѕвезди,
објаснуваше љубовникот на пламењата, господинот Денес.
Ме запали најсопствената крв.
Четврток започна одлично.

2018-08-21T17:21:21+00:00 ноември 27th, 2006|Categories: Поезија, Блесок бр. 51|