од „Господин Денес“

/, Блесок бр. 51/од „Господин Денес“

од „Господин Денес“

Пустинска
Доволно криење
Евангелие по Плотин
Компаративна
Кантата според Плотин
На себе преземена скромност
Манифест на љубовта
Нема тишина
Бакнежот на Плотин
Гавран
Орлите на Хелдерлин
Пламенот на духот
Оганвода
Космополитска ода
Наутичка
Радиска
Птица
Весел тепих
Новинарска конференција
Сенка
Понеделничка увертира
Преводот на славниот преведувач
Господин Денес, лекар од Осетија
И последната
Детски коцки
Сласна белина на пченката

Му се восхитувам на поетот кој затворен во кула
над Некар
ги повикува персиските птици на смртта и на вечниот живот
со шумот на крилјата да ја измерат тежата на времето.
Реката молкум ползи меѓу бреговите на црвениот гранит,
и господинот Денес ја гледа сочната белина на хартијата
врз колената.
Јазиците се измешаа,
но зборовите го чуваат неуништливиот пламен на духот.
Жалоста е нешто сино,
мачнината е нешто сиво,
но денес владее зелената боја
на вечното мечтаење
и во препукнатата душа молчи црна вселенска кула.

2018-08-21T17:21:21+00:00 ноември 27th, 2006|Categories: Поезија, Блесок бр. 51|