од „Господин Денес“

/, Блесок бр. 51/од „Господин Денес“

од „Господин Денес“

Пустинска
Доволно криење
Евангелие по Плотин
Компаративна
Кантата според Плотин
На себе преземена скромност
Манифест на љубовта
Нема тишина
Бакнежот на Плотин
Гавран
Орлите на Хелдерлин
Пламенот на духот
Оганвода
Космополитска ода
Наутичка
Радиска
Птица
Весел тепих
Новинарска конференција
Сенка
Понеделничка увертира
Преводот на славниот преведувач
Господин Денес, лекар од Осетија
И последната
Детски коцки
Сласна белина на пченката

Денес во моето срце царува гавран.
Меѓу соѕвездијата на Лавот и Стрелецот
над Братислава летаат искри
од темнозелен метал на крилја и црни очи.
Под нозете мрзеливо ми ползи возможна речна змија,
во стариот дел на градот чека топовското зрно на Наполеон
да се исуши малтерот и да падне
пред нозете на човекот со гавран во срцето.
Пиј и јади! вели господинот Денес
оти небото нема дно
и смртта е помалку од сенка за оној
што го нема повеќе.

2018-08-21T17:21:21+00:00 ноември 27th, 2006|Categories: Поезија, Блесок бр. 51|