Жељана Вуканац – Песни

/, Литература, Блесок бр. 126 - 127/Жељана Вуканац – Песни

Жељана Вуканац – Песни

Растење
Минливост
Песна за себе
Животот на змејот во црешовиот цвет
Создавање
Заминувања
Состанари
Есенско попладне


Заминувања

го туркаме небото да не ни падне на прсти
па да осакатиме неколку години младост

ти кажувам што мислам за детинестиот бог
сакаш да пораснам, да ја прифатам мистичноста на светот

твоето тело се брановите
најважно е да се остане мирен
во бетонската гужва
ја сеќавам боровината
ме милува и ја разнесува грижата на сончеви места

денот со тебе е илузија
да сум рамнина
не би можела да ја покријам твојата мисла

германските градови ни се утешна награда
тоа што ни се дерат градските службеници
не го допира грашокот во нашата светла кујна
сѐ што имавме е спакувано под милјенцата во тв-кутиите

АвторЖељана Вуканац
ПреводЃоко Здравески
ПреводМилан Дамјаноски
2019-08-06T13:00:27+00:00 јули 31st, 2019|Categories: Поезија, Литература, Блесок бр. 126 - 127|