Емили Дикинсон во мојот град

/, Блесок бр. 45/Емили Дикинсон во мојот град

Емили Дикинсон во мојот град

најбрзо тонат в темнина
во овој град мачнината
Емили Дикинсон во мојот град
Ефектот на пеперутката
Местото на кое ќе дојдат пак
Јасени
Последната топла ноќ
Месечар

нив не ги чепкај
ми вели старата кога
мисли дека премногу
се соживувам со кастрењето
тие беа олкави и кога
јас дојдов

јас ја гаснам пилата
па неколку моменти
во тишина ги гледаме восхитено
како суштества многу постари и поголеми
од нашите сеќавања заедно
а понекогаш
ги прегрнуваме прилепувајќи ги лицата
врз нивните ситно
набрчкани кори
и го довикуваме ветрот да ги ниша
со сите нивни 25 метри
од чисто задоволство

АвторСлаѓан Липовец
2018-08-21T17:21:29+00:00 ноември 1st, 2005|Categories: Поезија, Блесок бр. 45|