Емили Дикинсон во мојот град

/, Блесок бр. 45/Емили Дикинсон во мојот град

Емили Дикинсон во мојот град

најбрзо тонат в темнина
во овој град мачнината
Емили Дикинсон во мојот град
Ефектот на пеперутката
Местото на кое ќе дојдат пак
Јасени
Последната топла ноќ
Месечар

како што
птиците пред
тргнување по најтенките
грани личат на
живите плодови
на брезата и кога ќе дувен
ветер паѓаат
во вис
така и нивниот
лепет заостанат во трептежот
на задоцнетото лисје прави
жива тишина –
местото на кое
ќе дојдат пак

АвторСлаѓан Липовец
2018-08-21T17:21:29+00:00 ноември 1st, 2005|Categories: Поезија, Блесок бр. 45|