Емили Дикинсон во мојот град

/, Блесок бр. 45/Емили Дикинсон во мојот град

Емили Дикинсон во мојот град

најбрзо тонат в темнина
во овој град мачнината
Емили Дикинсон во мојот град
Ефектот на пеперутката
Местото на кое ќе дојдат пак
Јасени
Последната топла ноќ
Месечар

во овој град мачнината
се одбива од шупликавите ѕидови ноќе
улиците се свиваат во долготрајно минато
столетие се чувствува само темнината како
се рони како песок под твоите нозе
кога ќе се сопре здивот во чекорот

а кој
на млечните деца на моќта
ќе им објасни каде исчезнало
небото на кое Чешмички
гледал роеви мушички читајќи ги
како латински стихови?

АвторСлаѓан Липовец
2018-08-21T17:21:29+00:00 ноември 1st, 2005|Categories: Поезија, Блесок бр. 45|