Елегија за багремот под прозорецот

/, Блесок бр. 49/Елегија за багремот под прозорецот

Елегија за багремот под прозорецот

Елегија за багремот под прозорецот, 1.
Елегија за багремот под прозорецот, 2.
Елегија за багремот под прозорецот, 3.
Молитва
Допир
Псалм
Трезор

Паднатите лисја се тркалаат
по асфалтот, полека менувајќи
ја бојата, од зелена кон темнокафеава.
Сè повеќе личат
на детски лица во самракот, кога денот одминува.

Толку пати си го видел ова дрво
што се покорува на твојот поглед,
рамнодушно, со смирен здив.
Жилите, ткивото, соковите што
го хранат ова тело што се извива
и бега од прегратката во која
го стега твојата свест. Можеби не гледаш

но дрвото гледа право
во твоите очи.

АвторВоислав Карановиќ
2018-08-21T17:21:23+00:00 август 6th, 2006|Categories: Поезија, Блесок бр. 49|