Глоба

Глоба

Глоб(а)
Бунило
Скалила
Кутија
Зимски пупења
Сјајности
Бања
Месечинство
Љубов
Распад на рајот

кога се открива првиот модер екран врз кој
Чашата млеко ми се исипа во млечен пат.
како самовилска лимфа и маслен слој над
твоите мевца
кревки и кротки
како добра заратустрина крава
Во косата ми се просеа лесна живина роса
од гранките. И пасиштата беа многу зелени
сунѓерчиња.
како нежни мрежички можности
кога уште длабев во сонот
меките кожички му се поткренуваа
над розови маглички врз свилените перничиња

АвторВера Чејковска
2018-08-21T17:21:50+00:00 март 1st, 2002|Categories: Поезија, Блесок бр. 25|