Гледам низ очите на мајмунот

/, Литература, Блесок бр. 130 - 132/Гледам низ очите на мајмунот

Гледам низ очите на мајмунот

О патнику, од патот за миг слези,
крај капините и лозите седни,
крај водата, дрвјата и каменот бел.
Тука лежам јас, момче и крал.

Студен мрамор лице ми е, и раце, и нозе.
Облечен сум во папрат и паднато лисје.
Ни јас не минав долг пат,
И јас еднаш живеев и дишев.

О патнику, остави го патот за миг
и врз лицево мое капините смачкај ги.

АвторАмир Ор
2020-08-14T21:18:52+00:00 август 5th, 2020|Categories: Поезија, Литература, Блесок бр. 130 - 132|