Враќање на поразениот

/, Блесок бр. 23/Враќање на поразениот

Враќање на поразениот

Човекон од огледалото
Розите на прстите на Аксја
Татко ми Одисеј
Враќање на поразениот
Средба со змија
Испраќање на јагулите
Близу до смртта близу до животот

Ти си вистинска мудрост
или возбудливо предавство
на стравот и суптилното везило.
Студ ѝ ги одзеде боите на тревата
додека во бранови минуваше.

Сакав да ти сторам пат
Но патот каде води
ако ја одмине нашата намера?

Една бубачка со танки нозе
трча по мојата напната кожа
како по најгуст камен.

Никако да го сместам
во пристоен насмев стравот.

АвторСрбо Ивановски
2018-08-21T17:21:53+00:00 ноември 1st, 2001|Categories: Поезија, Блесок бр. 23|