Враќање на поразениот

/, Блесок бр. 23/Враќање на поразениот

Враќање на поразениот

Човекон од огледалото
Розите на прстите на Аксја
Татко ми Одисеј
Враќање на поразениот
Средба со змија
Испраќање на јагулите
Близу до смртта близу до животот

Кога беревме капини во еден далечен септември,
негде зад Брегалница, кај Балвански ливади,
помалата ќерка на бегалецот Козак
дотрча со раскрвавени раце. „Погледнете, погледнете,
на моите прсти цутат рози”, викаше на руски Аксја
„Посмотрите! Посмотрите!“

И никој не знаеше
кои од розите се гризови на трња
а кои бакнежи на невините плодови.

АвторСрбо Ивановски
2018-08-21T17:21:53+00:00 ноември 1st, 2001|Categories: Поезија, Блесок бр. 23|