ПРЕД ДА ГИ ЗАТВОРИШ ОЧИТЕ: ТИНДЕРСТИКС

/, Звук, Блесок бр. 107/ПРЕД ДА ГИ ЗАТВОРИШ ОЧИТЕ: ТИНДЕРСТИКС

ПРЕД ДА ГИ ЗАТВОРИШ ОЧИТЕ: ТИНДЕРСТИКС

СОНУВАЧИ ВО ЧЕКАЛНИЦАТА
ВОЗЕЊЕ
СТРАСТ И ЉУБОМОРА
ЉУБОВ?
ДУЕТ СМИСЛЕН НА НЕБЕСАТА

Никогаш не научив да возам кола. Се обидов еднаш, и не ми одеше. Подоцна се покажа дека грешките не биле сосема мои оти старата Лада Специјал не била многу исправна. Но, тоа искуство сосема добро ми дојде возачката дозвола да ја пречкртам од списокот на нештата што требаше да ги направам. А ни желба за возење веќе немам. Освен кога ќе ги слушнам Тиндерстикс.

Има нешто во нивниот тркалачки звук, нешто што го имаа и пред да станат Тиндерстикс, додека се викаа Asphalt Ribbons. И тука не мислам само на гласот на Стуарт Стејплс. Нешто друго е во прашање, севкупната магија која ја правеа, особено на раните албуми.

На пример, една песна од албумот Simple Pleasure секогаш ме тера да го зграпчам воланот што го немам. Откако првпат ја слушнав Before You Close YourEyes
ми го буди тоа исто чувство: желбата да седнан во првиот автомобил и да возам, да возам, да возам. Во далечината, во самракот, во неповрат, во она што нѐ чека по отсонуваното. Со почетните тактови на песната заминувам таму.

Rented Rooms

2018-08-21T17:20:37+00:00 мај 31st, 2016|Categories: Осврти, Звук, Блесок бр. 107|