Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание

Игор Исаковски
Игор Исаковски (1970 – 2014), поет, прозаист, уредник, преведувач. Дипломирал на катедрата за Општа и компаративна книжевност во Скопје, магистрирал на Централноевропскиот универзитет во Будимпешта (Родови и културолошки студии). Основач на Културна установа Блесок. (www.blesok.mk), каде што работеше како главен и одговорен уредник од 1998 година до неговата смрт.

Објавени книги: Писма (роман, 1991), Црно сонце (поезија, 1992), Експлозии, трудна месечина, ерупции... (раскази, 1993), Вулкан – Земја – (поезија, 1995), – Небо (поезија, 1996, 2000), Гравири - Blues говорница (многу куси текстови, 2001), Песочен часовник (раскази, 2002), Длабоко во дупката (поезија, 2004), Пливање во прашина (роман, 2005, награда Прозни мајстори, 2005), Blues говорница II (2006, Годишна награда за најдобро графичко решение на печатена книга, 2006), Стажирајќи за светец (поезија, 2008), Ноќта е најтемна пред разденување (поезија, 2009, Награда на Белградски фестивал на поезија и книга, 2010), Вулкан – Земја – Небо (поезија, 2010), Љубовна (поезија, 2011), Смртта има коса од морска трева (поезија, 2013), Дека да поезија, 2015).

Избори и преводи на други јазици: – Sky (– Небо, поезија на англиски, 1996, 2000), Sejanje smeha (Сеење на смеата, избрана поезија на српски и македонски, 2003), I & Tom Waits (Јас и Том Вејтс, избрана поезија на македонски и англиски, 2003), Sandglass (Песочен часовник, раскази на англиски, 2003), I to je život (И тоа е живот, нова и избрана поезија на хрватски, објавена во Црна Гора, 2007), Iz bliskov in ognja (Од болскоти и оган, нова и избрана поезија на словенечки, 2011), Pjesčani sat (Песочен часовник, раскази на хрватски, 2012), Madam Hyde, Mister Hyde (нова и избрана поезија на холандски, 2012), Dlanovi puni srče / Дланки полни срча (нова и избрана поезија на српски и македонски, 2013), Светлината ве чека на рецепција / The Light Awaits You at Reception (нова и избрана поезија на англиски и македонски, 2013).

Исаковски уредил четири антологии; најновата е Шест македонски поети / Six Macedonian poets, (објавена од ARC Publications, Велика Британија, 2011), како и два CD-ROM-а.

Преведуваше поезија, проза и есеи, од (и на) македонски, англиски, српско-хрватски-босански-црногорски, и од словенечки на македонски. Во негов превод на македонски, објавени се 60 книги.

Поезијата и прозата му се преведени и објавени на шеснаесет јазици во дваесетина земји. Застапен е во голем број избори и антологии во Македонија и во странство.


Книги од Игор Исаковски во издание на Блесок:


thumb

Пакет 25

Македонски роман

• Томислав Османли: Дваесет и првиот 
• Оливера Николова: Куќичка 
• Игор Исаковски: Пливање во прашина


thumb

Дека да

Последната книга поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски. 


thumb

Дека да

Последната книга поезија од Игор Исаковски (2015)

Едиција Бореа, книга 36


thumb

Пакет 21

Три книги поезија од Игор Исаковски 

• Смртта има коса од морска трева

• Светлината ве чека на рецепција

• Песни од големата соба


thumb

Песни од големата соба

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Песни од големата соба

Поезија од Игор Исаковски (2014) 

Едиција Бореа, книга 34


thumb

Еби се, Исаковски!

Црна памучна маица со натпис.


thumb

Пакет 17

Едиција ЕваТас, 2013 г. 

• Миле Стоиќ: „Ги сакам исплуканите“
• Игор Исаковски: „Светлината ве чека на рецепција“
• Тод Свифт: „Балада за самотниот гостин“


thumb

Светлината ве чека на рецепција / The Light Awaits You at Reception

Избрана поезија од Игор Исаковски, на македонски и англиски. (2013)

Превод од македонски: авторот. 
Уредници: авторот и Румена Бужаровска.
 

Едиција EvaTas, книга 14

напиј се многу вода,
како мене да ме земаш,
и полна нас легни.


thumb

Светлината ве чека на рецепција

Избрана поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски. 

напиј се многу вода,
како мене да ме земаш,
и полна нас легни.


thumb

The Light Awaits You at Reception

Избрана поезија од Игор Исаковски, еКнига, на англиски. 

Превод од македонски: авторот. 
Уредници: авторот и Румена Бужаровска. 

напиј се многу вода,
како мене да ме земаш,
и полна нас легни.


thumb

Смртта има коса од морска трева

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Смртта има коса од морска трева

Поезија од Игор Исаковски (2013) 

Едиција Бореа, книга 30


thumb

Blues говорница II

Второ, дополнето издание на Blues говорница од Игор Исаковски, еКнига, на македонски и делумно на англиски.

Годишна награда за најдобар визуелно-графички дизајн на печатена книга (2007)


thumb

Пакет 05

Три книги од Игор Исаковски 

• Ноќта е најтемна пред разденување (поезија)
• Пливање во прашина (роман)
• Вулкан – Земја – Небо (поезија)


thumb

Љубовна

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.

Енценсбергеровски бизарна во изборот на деталите од светот околу вљубените, до коска меланхолична како „Дениција“ на Андреевски, брутално нежна на еден специфичен Исаковски начин – ете ја, според мене, рецептурата на овој огномет од љубовни воздишки, копнежи и бруталности.


thumb

Вулкан – Земја – Небо

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Пливање во прашина

Роман од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.

Награда „Прозни мајстори“, 2006

Романот на Исаковски е доказ не само за сублимираните искуства кои човечкото суштество или го кршат или го препородуваат, туку и за моќта на авторот тоа свое животно искуство да го претвори во романескен подвиг.


thumb

Ноќта е најтемна пред разденување

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Сеење на смеата

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Јас и Tom Waits

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Блесок - избор: Морфеј.02

Избрана поезија, уредник: Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Блесок - избор: Морфеј.01

Избрана поезија, уредник: Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Блесок - избор: Ернест

Избрана проза, уредник: Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Blesok - selection: Morpheus.02

Избрана поезија, уредник: Игор Исаковски, еКнига, на англиски.


thumb

Blesok - selection: Morpheus.01

Избрана поезија, уредник: Игор Исаковски, еКнига, на англиски.


thumb

Blesok - selection: Ernest

Избрана проза, уредник: Игор Исаковски, еКнига, на англиски.


thumb

Sejanje smeha

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на српски.


thumb

Sandglass

Раскази од Игор Исаковски, еКнига, на англиски.

Превод: Ричард Гофрен.


thumb

Стажирајќи за светец

36 љубовни песни (1995-2001) од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Длабоко во дупката

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Експлозии, трудна месечина, ерупции...

Раскази од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Црно сонце

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Писма

Роман од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Песочен часовник

Раскази од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

– Небо

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

– Sky

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на англиски.


thumb

I & Tom Waits

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на англиски.

Лектура: Елизабета Баковска.


thumb

Љубовна

Поезија од Игор Исаковски (2011) 

Едиција Бореа, книга 28 

Енценсбергеровски бизарна во изборот на деталите од светот околу вљубените, до коска меланхолична како „Дениција“ на Андреевски, брутално нежна на еден специфичен Исаковски начин – ете ја, според мене, рецептурата на овој огномет од љубовни воздишки, копнежи и бруталности.


thumb

Вулкан – Земја – Небо

Поезија од Игор Исаковски (2010)

Едиција Бореа, книга 26


thumb

Пливање во прашина

Роман од Игор Исаковски (2010)

Едиција с.р., книга 09

Награда „Прозни мајстори“, 2006 

Романот на Исаковски е доказ не само за сублимираните искуства кои човечкото суштество или го кршат или го препородуваат, туку и за моќта на авторот тоа свое животно искуство да го претвори во романескен подвиг.


thumb

Ноќта е најтемна пред разденување

Поезија од Игор Исаковски (2009)

Едиција Бореа, книга 23


thumb

Стажирајќи за светец

36 љубовни песни (1995-2001) од Игор Исаковски (2008)

Издание на НПМ

Едиција вон едиции, книга 03

Тој опит на непосредна поетска реакција и одблесок од впечатоци на градскиот (секојдневен) живот го препознаваме и зад основната љубовна тема што ги додржува во една воедначена низа сиве 36 љубовни песни, со тенденција во нив да се сталожи и едно сензибилно животно и поетско искуство.


thumb

Blues говорница II

Второ, дополнето издание на Blues говорница од Игор Исаковски (2006)

Едиција вон едиции, книга 01

Годишна награда за најдобар визуелно-графички дизајн на печатена книга (2007)
Блесок бр. 01, март, 1998
      проза: Чекајќи писмо од девојката што ја сакам

Блесок бр. 03, јуни-јули, 1998
      звук, осврти: Бодан Арсовски: Детали

Блесок бр. 05, октомври-ноември, 1998
      звук, осврти: Интервју со Ристо Вртев

Блесок бр. 06, јануари, 1999
      поезија: Парчиња
      звук, осврти: Интервју со Горазд Чаповски

Блесок бр. 07, февруари-март,1999
      звук, осврти: Никола Димушевски: Детали

Блесок бр. 09, јуни-јули, 1999
      звук, осврти: Ехото на светлата гитара

Блесок бр. 100, септември, 2015
      поезија: од збирката поезија "Дека дa"
      проза: ТЕРАСАТА БЕШЕ ДОЛГА КОЛКУ И СОБАТА
      проза: Пливање

Блесок бр. 10-11, август-ноември, 1999
      проза: Смртта на лисицата
      звук, осврти: Дај си рака!

Блесок бр. 12, јануари, 2000
      звук, осврти: Звукот на Morcheeba

Блесок бр. 13, февруари-март, 2000
      звук, осврти: Тато е наркос - Приказна за посветеноста

Блесок бр. 26, мај-јуни, 2002
      есеи: Мојот Балкан

Блесок бр. 34, септември-октомври, 2003
      проза: Песочен часовник

Блесок бр. 44, септември-октомври, 2005
      критика: Болниот облик на вистината

Блесок бр. 50, септември-октомври, 2006
      критика: Очи ширум отворени: смешкајќи се со солза во окото

Блесок бр. 61-62, јули-октомври, 2008
      критика: Манифест на монтажното и неконформистичкото

Блесок бр. 63, ноември-декември, 2008
      проза: Хаикот на танчарката

Блесок бр. 65, март-април, 2009
      проза: Топло тивко место

Блесок бр. 69, ноември-декември, 2009
      поезија: Ноќта е најтемна пред разденување

Блесок бр. 71-73, март-август, 2010
      проза: Пливање во прашина
      звук, осврти: Музика, песни и стихови во „Пливање во прашина“


50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+